Следвайте Гласове в Автор: Тед Гален Карпентър, naЛидерите на НАТО и западните новинарски

...
Следвайте Гласове в Автор: Тед Гален Карпентър, naЛидерите на НАТО и западните новинарски
Коментари Харесай

Тед Карпентър: Западът няма да хареса следващия ход на Русия в Украйна

Следвайте " Гласове " в 
Автор: Тед Гален Карпентър, na

Лидерите на НАТО и западните новинарски медии би трябвало да осъзнаят, че може би честват прелюдията към продължителна, извънредно кървава война или даже идна нуклеарна злополука. Това предизвестява американското издание.
Автор на материала е Тед Гален Карпентър е старши помощник в Cato Institute и сътрудник-редактор в American Conservative and the National Interest, създател е на 13 книги и повече от 1100 публикации.
Представители на НАТО и западните новинарски медии не крият насладата си, че контранастъплението на Украйна е наложило бързо евакуиране на съветските войски от забележителна част от територия покрай източния град Харков. Изглежда офанзивата изненада Кремъл. Руските водачи чакаха главното контранастъпление да пристигна на юг и по-голямата част от напъните на Киев в действителност наподобява са съсредоточени в този район. Въпреки това загубата на изток е забележителен боен крах – и още по-голям позор – за съветското военно командване и държавното управление на Путин. Ентусиазирани проукраински фигури в Европа и Съединените щати честват и настояват, че триумфът на Киев предвещава цялостното проваляне на Русия във войната. Според тази теза съветският президент Владимир Путин ще би трябвало да одобри спокойно съглашение, което надалеч не дава отговор на първичните цели на Кремъл. Най-доброто, на което може да се надява, е съглашение, което възвръща статуквото ante – което би означавало, че Москва не печели територия, нито Украйна ще бъде възпрепятствана да се причисли към НАТО. По-оптимистично настроените спекулират, че подобен величествен неуспех, който идва след големи разноски както на кръв, по този начин и на съкровища, може да докара до свалянето на Путин. Подобни тържества са доста преждевременни.

Русия към момента има няколко военни благоприятни условия и някои от сюжетите би трябвало надълбоко да разтревожат Съединените щати и техните съдружници в НАТО.
Вариант 1: Москва може да предприеме контранастъпление - фокусирано върху черноморското пристанище Одеса. Този град е последният изход на Украйна на Черно море и завладяването му на процедура би трансформирало Украйна в страна без изход на море. Това също би дало на Русия хватка за основната икономическа избавителна линия на Украйна, защото по-голямата част от износа и вноса на Киев минава през Одеса. Загубата на този град би била грамаден стопански и психически удар за Украйна. Като се има поради, че Русия предислоцира забележителен брой войски и количества оръжия от Източна Украйна на юг даже преди източната атака на Киев, има огромна възможност Одеса в този момент да е главната цел на Москва. Вече на прекалено разтегнатите украински сили на юг ще бъдат доста мъчно да отхвърлен съгласувана съветска офанзива.
Вариант 2: Въпреки че би било извънредно амбициозно, руснаците биха могли да обмислят иницииране на огромно „ придвижване в клещи “, изпращайки войски на север от съществуващите замъци в Южна Украйна и започвайки нова атака от Русия в североизточната част на Украйна. Целта ще бъде отрязването на побеждаващите сега украински войски покрай Харков. Подобна тактика би напомняла за офанзивата на Съветския съюз през 1942 година, която хвана цялата, прекалено разпръснатата немска войска в Сталинград. Подобен триумф в този случай може да бъде гибелен удар върху военната опозиция на Украйна. Въпреки това, логистиката за осъществяване на такава маневра над огромна територия би била обезсърчителна, а логистиката е очевидна уязвимост на съветската войска в Украйна до този миг.
Вариант 3: Путин може да заповяда цялостна национална готовност. Досега Русия води войната в Украйна с лимитирани средства. Най-вероятно това решение е отражение на несъразмерния оптимизъм, че армията на Киев ще се разпадне, проруските в южните и източните области на Украйна ще се обединят към идеята на Русия и държавното управление на украинския президент Володимир Зеленски бързо ще изиска мир. Нищо от тези неща не се случи. Освен това Кремъл подцени решимостта на НАТО да налее големи количества качествени оръжия в Украйна. Путин може да реши да поправи първичната си неточност. Изтощителната война към този момент нанесе огромни жертви на военния личен състав на Украйна. Тъй като популацията на Русия е 3 пъти по-многобройно от това на Украйна, малко евентуално е Киев да оцелее в дълга война на безсилие даже при настоящето разполагане на съветските войски. Пълната готовност би дала на Москва непреодолимо преимущество.
Вариант 4: Русия, изнервена от настоящето си оскърбление, взема решение да позволи проблемите бързо и уверено, като употребява тактически нуклеарни оръжия. Такъв удар даже единствено с няколко заряда би унищожил огромни елементи от армията на Киев и би предизвикал разпадането на ефикасната опозиция. Преминаването на нуклеарния предел би било колосален, извънредно рисков ход и Путин сигурно схваща това. Въпреки това, в случай че той заключи, че единствената опция е да одобри унизително, наложено от НАТО съглашение, което би рискувало задържането му на власт, би било неуместно да се допусна, че той в никакъв случай няма да поеме риска. Всъщност съветският управителен хайлайф счита Украйна за жизненоважен интерес за националната сигурност. Нации, които са изправени пред опасност за жизненоважни ползи, ще създадат съвсем всичко, с цел да отхвърлен такава опасност. В случая с Русия не може да се изключи прибягването до потреблението на тактически нуклеарни оръжия за победа над проксито на НАТО в актуалната война.
Съединените щати и техните европейски съдружници рисково не обръщат внимание от години на ескалиращите предизвестия на Кремъл, че Москва в никакъв случай няма да разреши Украйна да се трансформира в политическа и военна пешка на НАТО. Това надменно, жалко неуважаване на главната зона за сигурност на Русия беше главната причина за нахлуването на Путин в Украйна. Използването на нуклеарни оръжия би провокирало борба сред Москва и Вашингтон, съперничеща на тази от Кубинската ракетна рецесия. Но вероятните отговори на НАТО на потреблението на тактически нуклеарни оръжия от Русия са несъмнено лимитирани, в случай че Съединените щати не желаят повърхностно да рискуват с Армагедон. 
Празнуването на последните военни триумфи на Украйна е по едно и също време прибързано и мощно пресилено. Наистина, аплодисментите може да се окажат изцяло неуместни. Лидерите на НАТО и западните новинарски медии би трябвало да осъзнаят, че може би честват прелюдията към продължителна, извънредно кървава война или даже идна нуклеарна злополука.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник:
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР